Ik ben geen goede kok, dat wil zeggen, ik vind het niet makkelijk om met zomaar een paar ingredienten zelf iets te bedenken en te koken. Ik vind het wel erg leuk om te koken, uit een kookboek.
Ik ben niet goed in twee dingen tegelijkertijd doen, dat wil zeggen, koken uit een kookboek en tegelijkertijd de kinderen die om mij heen rennen verdragen…
Dus, in een huis met jonge kinderen en werkende ouders bestaat bij ons het doordeweekse koken uit zich herhalende weekmenus. Natuurlijk best met wat variatie hier en daar, en door het jaar heen worden er gerechten toegevoegd en weggelaten, maar we eten toch al een paar jaar wekelijks pasta met rode saus, nasi, gevulde burito’s en in de winter boerenkool en zuurkoolstamppot (misschien overbodig, maar het mag duidelijk zijn dat de kwaliteiten van manlief ook op een ander vlak liggen).
Op zondag, als we beiden niet werken en ik de kids stoeiend met pa in de woonkamer achter kan laten, sluit ik me op in de keuken met een kookboek en komt er eens iets anders op tafel. Alhoewel we niet vegetarisch zijn, eten we graag zonder vlees. ‘Plenty’ is dan ook mijn nieuwste aanwinst. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddestoelen.
Ik maakte Castelluccio-linzen met tomaten en gorgonzola. Voor de kinderen gebruikte ik zachte geitenkaas in plaats van gorgonzola. Daarnaast gebruikte ik voorgekookte linzen uit blik die ik eerst opwarmde, een ratjetoe aan tomaten die ik nog had liggen en ik kookte er wat krieltjes in schil bij. Iedereen heeft gesmuld!
Nodig voor 4 personen:
1 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
1 eetl. goede kwaliteit rodewijnazijn
1 theel. maldon zeezout
250 g Castelluccio-linzen
3 eetl. olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
3 eetl. fijngesneden kervel (of peterselie)
3 eetl. fijngeknipt bieslook
4 eetl. fijngehakte dille
80 g milde gorgonzola, in grove stukjes
zwarte peper
Ovengedroogde tomaten
400 g pomodori of romatomaten
(ca. 5 stuks)
8 takjes tijm
1 eetl. olijfolie
2 eetl. dikke balsamicoazijn
Begin met de gedroogde tomaten. Verhit de oven tot 130°C. Snijd de tomaten overlangs in vieren en leg de parten op de velkant op de bakplaat die met bakpapier is bekleed. Verdeel de takjes tijm erop. Besprenkel ze met de olijfolie en de balsamico en bestrooi ze met wat zout. Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen.
Doe intussen de rode ui in een middelgrote kom, giet de azijn erover en bestrooi hem met maldonzout. Roer alles door en laat de ui een paar minuten staan zodat hij zachter wordt.
Doe de linzen in een pan met kokend water (het moet 3 cm boven de linzen staan) en laat ze in 20-30 minuten gaar worden. Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de ui. Voeg ook de olijfolie, knoflook en wat zwarte peper toe. Meng alles luchtig en laat het afkoelen. Schep als de linzen koud zijn de kruiden erdoor. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.
Stort de linzen als een berg op een groot bord of platte schaal en doe de tomaatjes en gorgonzola erbij. Sprenkel het tomaatvocht erover en dien de linzen op.
Ik ben best een goede kok, onder bepaalde voorwaarden, eet smakelijk!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.