Met de koop van ons huis kregen we er een enorme druivenstruik bij die elk jaar weer vol hangt met heerlijke sappige blauwe druiven. We krijgen ze nauwelijks weg gegeten, dus veel uitdelen, de merels soms maar hun gang laten gaan en veel bakken. Zelf had ik het niet zo op mijn netvlies, bakken met druiven, maar via Instagram kwam ik iemand tegen die en lekker kan koken en een druivenstruik in haar tuin heeft, dus ik vroeg haar twee jaar geleden of zij een idee had wat ik met al die druiven kon doen. Een druivenclafoutis maken zei ze. Dus zo geschiedde.

Een clafoutis is een Frans gebak dat eigenlijk met kersen wordt gemaakt, maar met druiven ook heerlijk is. Het is erg makkelijk om te maken. Het enige waar ik altijd even tegenaan hik is dat het echt veel lekkerder is de druiven te ontpitten, en dat is even wat werk. Maar goed, een half uurtje en dan heb je 450 gram druifjes ontpit. De eerste keer deed ik dat niet, maar dat eet toch wat minder makkelijk en het ontpitten blijkt de moeite meer dan waard. En ben je niet gezegend met een druivenstruik in je tuin, dan zijn pitloze blauwe druiven natuurlijk erg makkelijk te vinden.

Ik heb er tot nu toe dit seizoen twee gemaakt. Een met alleen druiven en gisteren maakte ik er een met druiven en stukjes appel met kaneel. Ook erg lekker! De recepten haalde ik van internet. Ik zal ze hier met jullie delen, maar zoek gerust naar een variant die jou lekker lijkt! Eet hem lauwwarm als nagerecht… Eet smakelijk!

Clafoutis met blauwe druiven
Ingredienten:
– boter om de schaal mee in te vetten
– blauwe druiven (450 gram)
– melk (400 ml)
– bloem (100 gram)
– vanillesuiker (1 zakje)
– suiker (80 gram)
– eieren (3 )

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop in een kom de eieren, suiker en vanillesuiker met de mixer schuimig. Klop er dan eerst de bloem door en voeg al kloppend de melk in kleine beetjes toe. Was, droog en ontpit de druiven. Vet een ovenschaal in met boter. Schenk het beslag erin en verdeel de druiven hierdoor. Zet de schaal 40 minuten in de oven. Laat de clafoutis afkoelen in de ovenschaal en serveer bij voorkeur lauwwarm.

Clafoutis met blauwe druiven en stukjes appel met kaneel
Ingredienten:
– boter + wat extra om de schaal mee in te vetten (40 gram)
– blauwe druiven (350 gram)
– zoetzure appel (1)
– kaneelpoeder (1 theelepel)
– bloem (100 gram)
– suiker (60 gram)
– vanillesuiker (1 zakje)
– zout (1 mespunt)
– eieren (4)
– melk (200 ml)
– eventueel poedersuiker voor het bestuiven

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was, droog en ontpit de druiven. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Strooi het kaneelpoeder over de appelstukjes. Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker en het zout. Klop de eieren er één voor één door. Roer dan in gedeelten de melk erdoor. Smelt de boter en meng deze door het beslag. Vet een ovenschaal in, schenk het beslag er in en doe de appelstukjes en de druiven er door. Bak de clafoutis circa 40 minuten in de oven. Serveer lauwwarm of koud, bestoven met wat poedersuiker.